Haantje in vlierbloesem

25 juni 2015 16:20
More videos
   

Beste Augustvrienden, ga hier maar eens even goed voor zitten. Topchef Nel Schellekens, ambassadrice van Euro-Toques en chef van De Gulle Waard veroorzaakt een culinaire wervelstorm op je beeldscherm. Ambacht, passie en smaakexplosies, dit is het verhaal van de haan en het ei.

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 2 haantjes (bij grote eters 4) à 750 gr.
– koolzaadolie of olijfolie
– peper en zout
– cayennepeper en paprikapoeder
– bos vers geplukte vlierbloesem
– ¼ appel per haantje
– ½ citroen per haantje

Materiaal:
– ovenschaal en oven

Werkwijze:
Laat een deel van de koolzaad olie een nachtje intrekken met een paar takjes vlierbloesem, in een schoongemaakte pot.
Haal het haantje leeg (dit kunt u ook door uw poelier laten doen) en haal de kop eraf – een optie is om het levertje met spek in te rollen en te bakken en het hartje te konfijten. Serveer deze als borrelhapje of als garnituur erbij –
Kruid de haantjes met peper, zout, cayennepeper en paprika poeder van buiten en ook van binnen. Snij de ¼ appel en de ½ citroen per haantje in grove stukken en vul de haantjes ermee. Maak een bosje van de vlierbloesem en stop dit ook in de buikholte. Bestrijk nu de buitenkant van de haantjes met de koolzaad-vlierbloesem-olie. Plaats de haantjes in de ovenschaal. Zet de schaal met haantjes in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 45 minuten.
Serveertip:
Maak een mooie salade van lekkere sla soortjes, groene kruiden en eetbare bloemetjes. Maak van het lek vocht (de koolzaad-vlierbloesem-olie) na het braden,
een dressing.
Heerlijk met huisgemaakte verse frieten met eigengemaakte mayonaise.

Category: Koken
Tags: