Octopus by Ron Blaauw

17 november 2015 16:11
More videos
   

Wat een eer. Topkok Ron Blaauw kookt speciaal voor AugustTV. Een klassieker uit de Méditerranée; de inktvis! Veel minder ingewikkeld dan je denkt en het eindresultaat is meesterlijk!

Ingrediënten:

  • 400 gr gekookte inktvis
  • 200 gr gegrilde/ geroosterde, ontvelde rode paprika
  • 200 gr avocado
  • 50 gr sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • 100 gr eekhoorntjes brood/ Cepes/ Boleten.
  • 50 gr arachideolie
  • 100 gr bruine boter
  • 30 gr kappertjes
  • 20 gr sjalotjes
  • Rasp van ½ limoen
  • 20 gr fijne mosterd
  • Snufje piment d’Espilette
  • Zout en peper uit de molen.

 

Bereiding:

Octopus

  • Spoel de octopus voor een half uur in koud water om te spoelen.
  • Kook in een grote pan met: knoflook, rode of witte wijn, uien en zout op laat vuur de octopus in 2 uur gaar.
  • De octopus is gaar als je hier in kunt prikken zonder weerstand, of als je aan het uiteinde van de poot de zuignapjes kan los trekken.
  • Laat de octopus in zijn eigen vocht afkoelen.

Paprika

  • Was de stevige rode paprika, zet deze op een grootvel alufolie.
  • Schenk op de paprika, olijfolie, zout en wat knoflook
  • Vouw de aluminiumfolie dicht en pof de paprika in 1 uur op 180c gaar in de oven.
  • Laat de paprika afkoelen en pel het vel van de paprika.
  • Snij alle ongerechtigheden en wit weg.
  • Pareer de paprika bij zodat later een mooie carpaccio geserveerd kan worden.

Bruine boter

  • Doe een pakje roomboter in een ruime pan met dikke bodem.
  • Laat de boter smelten en uitbruisen.
  • Vervolgens zal het vocht verdampen en de boter op midden laag vuur, zodat de boter bruin word (niet verbanden) en een licht nootachtige geur geeft.
  • Schenk de hete boter door een stalenzeef, in een stalen pan.
  • Laat de boter afkoelen.

Kappertjes saus

  • Hak grof wat kappertjes, voeg dit aan 100 gr warme, bruine boter
  • Voeg wat gesneden sjalot toe.
  • Rasp wat limoen zeste toe en de mosterd
  • Roer de saus tot een mooie binding.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.

Eekhoorntjesbrood

  • Bak in de olie de sjalotjes en knoflook
  • Bak de eekhoorntjesbrood, op middelmatig vuur, voeg naar smaak zout en peper uit de molen toe.
  • Proef het geheel af en reserveer.

Gerecht:

  • Grill de, licht geoliede, octopus op een hete grill of bbq
  • Leg de carpaccio van paprika op een mooi bord,
  • Schenk een beetje olijfolie en zout op de paprika
  • Snij 2 mooie parten van de avocado op het bord.
  • Leg de gegrilde octopus op de avocado
  • Verdeel de gebakken eekhoorntjesbrood over de octopus.
  • Lepel rijkelijk wat kappertjes saus over het gerecht.
  • Bestrooi wat piment poeder en wat maldon zout over het gerecht.
Category: bekijken, Koken