Octopus by Ron Blaauw
17 november 2015 16:11
More videos
Wat een eer. Topkok Ron Blaauw kookt speciaal voor AugustTV. Een klassieker uit de Méditerranée; de inktvis! Veel minder ingewikkeld dan je denkt en het eindresultaat is meesterlijk!
Ingrediënten:
- 400 gr gekookte inktvis
- 200 gr gegrilde/ geroosterde, ontvelde rode paprika
- 200 gr avocado
- 50 gr sjalotjes
- 1 teen knoflook
- 100 gr eekhoorntjes brood/ Cepes/ Boleten.
- 50 gr arachideolie
- 100 gr bruine boter
- 30 gr kappertjes
- 20 gr sjalotjes
- Rasp van ½ limoen
- 20 gr fijne mosterd
- Snufje piment d’Espilette
- Zout en peper uit de molen.
Bereiding:
Octopus
- Spoel de octopus voor een half uur in koud water om te spoelen.
- Kook in een grote pan met: knoflook, rode of witte wijn, uien en zout op laat vuur de octopus in 2 uur gaar.
- De octopus is gaar als je hier in kunt prikken zonder weerstand, of als je aan het uiteinde van de poot de zuignapjes kan los trekken.
- Laat de octopus in zijn eigen vocht afkoelen.
Paprika
- Was de stevige rode paprika, zet deze op een grootvel alufolie.
- Schenk op de paprika, olijfolie, zout en wat knoflook
- Vouw de aluminiumfolie dicht en pof de paprika in 1 uur op 180c gaar in de oven.
- Laat de paprika afkoelen en pel het vel van de paprika.
- Snij alle ongerechtigheden en wit weg.
- Pareer de paprika bij zodat later een mooie carpaccio geserveerd kan worden.
Bruine boter
- Doe een pakje roomboter in een ruime pan met dikke bodem.
- Laat de boter smelten en uitbruisen.
- Vervolgens zal het vocht verdampen en de boter op midden laag vuur, zodat de boter bruin word (niet verbanden) en een licht nootachtige geur geeft.
- Schenk de hete boter door een stalenzeef, in een stalen pan.
- Laat de boter afkoelen.
Kappertjes saus
- Hak grof wat kappertjes, voeg dit aan 100 gr warme, bruine boter
- Voeg wat gesneden sjalot toe.
- Rasp wat limoen zeste toe en de mosterd
- Roer de saus tot een mooie binding.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
Eekhoorntjesbrood
- Bak in de olie de sjalotjes en knoflook
- Bak de eekhoorntjesbrood, op middelmatig vuur, voeg naar smaak zout en peper uit de molen toe.
- Proef het geheel af en reserveer.
Gerecht:
- Grill de, licht geoliede, octopus op een hete grill of bbq
- Leg de carpaccio van paprika op een mooi bord,
- Schenk een beetje olijfolie en zout op de paprika
- Snij 2 mooie parten van de avocado op het bord.
- Leg de gegrilde octopus op de avocado
- Verdeel de gebakken eekhoorntjesbrood over de octopus.
- Lepel rijkelijk wat kappertjes saus over het gerecht.
- Bestrooi wat piment poeder en wat maldon zout over het gerecht.