Zalmbonbon

23 april 2015 10:54
More videos
   

Zalm roken. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Onze culinarist Ruud laat zien wat je kunt creëren met zalmfilet, bruine suiker en limoncello.

Hier is meer te lezen over Ruud Jansen

Ingrediënten:
– 1 kg zalmfilet
– 200 gram grof zeezout
– 2 eetlepels Limoncello
– 0.5 citroen voor schilletjes

Voorbereiding:
1. Voordat je de zalm gaat roken moet hij eerst gepekeld worden
2. Citroen wassen en het geel van de schil fijn raspen
3. Hiertoe meng je het zeezout met de basterdsuiker
4. De zalm in een schaal en besprenkelen met de Limoncello
5. Strooi de zalm goed met het zout mengsel in en leg het afgedekt met plasticfolie, gedurende 6 uur in de koelkast
6. Spoel de vis daarna goed af onder koud stromend water, dep de vis droog en laat nog twee uur goed nadrogen.

Bereidingswijze:
1. Rookmot en wat hout snippers van appelhout aan het houtskool vuur toevoegen.
2. Big Green Egg tussen de max 70°c houden
3. De cederhouten plankjes een half uur in water leggen en de plank insmeren met olijfolie.
4. De zalm met vel erop leggen met wat ruimte naast elkaar
5. De deksel dicht en de zalm 40 minuten roken, zo laag mogelijke temperatuur met de onderkant van het ei dicht en de bovenkant iets open
6. Lauwwarm van het velletje ontdoen en in de 3 bonbons in de blikjes leggen.
7. Serveren met truffelmayonaise, kwarteleitjes en stukjes lauwwarme asperges.

Category: bekijken, Koken
Tags: